A l’Escola de Segona Oportunitat de Carcassona, una vintena de joves han participat a una animació dedicada a les accions que promou Europa pel medi ambient i a la cohesió dins el departament de l’Aude. Aquest projecte busca amplificar la comunicació i augmentar la visibilitat entre la joventut, especialment entre els joves poc informats sobre Europa.

Aquest dijous 6 de juny, una vintena de joves de l’Escola de Segona Oportunitat de Carcassona han presenciat l’animació Y4 Green ERF, coordinada per l’Euroregió Pyrenées-Méditerannée GECT. A pocs dies de les eleccions europees de 2024, l’ADRET (Agencia de Desenvolupament Rural Europa i Territoris), que fa part de la xarxa Europe Direct, ha volgut presentar a aquests joves, amb poca o cap qualificació i allunyats del que és la feina, les accions concretes, i sobretot locals, que està portant a cab la Unió Europea en quant al desenvolupament sostenible i el medi ambient.

A través d’una activitat interactiva amb aquests joves i amb l’ajuda de jocs de preguntes i respostes a partir de cartells educatius fets per l’ADRET, Claire Sarda Vergès i Sergio Marin Zapata, tots dos membres de l’ADRET, han pogut fer descobrir una Europa molt més pròxima del que els joves es pensaven. Primer de tot, han pogut descobrir que l’E2C, que és l’estructura que els ajuda a tornar en el camí de la feina, està, en part, finançada per Europa. Aquests joves, que tenen poc accés a informacions sobre les polítiques i les institucions europees, també han acollit favorablement els 2 testimonis de projectes locals finançats per la UE.

David Spanghero, director del « propietari social » Alogea, ha intercanviat amb la joventut i els ha conscienciat sobre el medi ambient (isolació, etiqueta energia, …) i l’interès, tant pel planeta com pels residents i les residentes, de la rehabilitació d’allotjaments, situats en zones que aquests joves coneixen bé. A continuació, els hi ha explicat l’objectiu d’Europa d’aplicar una vertadera política de sostenibilitat a l’horitzó 2030. Aquesta voluntat es tradueix en un finançament amb una óptica doblement local : efectuar aquests treballs de rehabilitació per les zones menys afavorides però sobretot, que aquestes obres siguin efectuades per empreses locals per a que els diners ajudin 2 cops als habitants de la zona.

Tot seguit, Isabelle Martinez, del Sindicat Mixte de Medis Aquàtics i de Rius, els hi ha parlat de la gestió de les inundacions d’aquesta zona per part de la seva estructura i de les informacions que l’SMMAR fica en marxa gràcies als finançaments europeus. Les inundacions, que son a la vegada una qüestió ecològica però també de cohesió social, i fins i tot, de vides humanes, com l’actualitat recent ho recorda, aquesta qüestió ha tocat de ben a prop a molts d’aquests joves.

Al final de l’animació, després de varis intercanvis entre els professionals i els joves de l’Escola de Segona Oportunitat, l’ADRET els hi ha parlat, evidentment, de les eleccions europees d’aquest diumenge. L’ADRET ha demanat aquells i aquelles que poden anar a votar (sent una gran part majors d’edat) el que aquesta tarda plena d’activitats els hi havia aportat. Molts d’ells i elles, han explicat que veien Europa molt allunyada fins a aquesta tarda pero que desprès de les animacions, se’ls hi havien obert els ulls sobre el seu interès local i que anirien a votar per les eleccions. Encara que aquesta tarda només hagués servit per això, l’ADRET ja hauria complert una gran part de la seva missió.

  • Y4 Green ERF (Youth for Green Euro Regió Future) és un programa finançat per la Comissió Europea, coordinat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrani en col·laboració amb ADRET, AMIC, AMIC Illes Balears, Young Europeans Toulouse (per a JEF PyrMed) i la Universitat de Girona.
  • L’Escola de Segona Oportunitat (E2C) és un curs individualitzat de formació i acompanyament per a joves sense titulació, o titulars d’un BEP, CAP, Batxillerat o equivalent, lluny de la inserció laboral que desitgin accedir a una ocupació o formació. La xarxa E2C France reuneix 146 centres escolars de tota França. Els E2C estan finançats, entre d’altres, per Europa i l’Estat francès.
  • L’AECT Euroregió Pirineus-Mediterrani és una Agrupació Europea de Cooperació Territorial que agrupa la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Regió Occitània per promoure interessos transfronterers comuns.
  • Europe Direct és una xarxa de 438 centres d’informació de la Unió Europea, la missió dels quals és proporcionar als ciutadans informació sobre la UE, les seves institucions, les seves polítiques, els seus programes…
  • La SMMAR, Unió Conjunta de Medis Aquàtics i Rius, creada l’any 2002 a instàncies del President del Departament i del Prefecte d’Aude, té com a objectiu donar resposta a la necessitat de dur a terme una gestió concertada de l’aigua i d’organitzar la prevenció d’inundacions a la escala de conca hidrogràfica.

Traducció en català de Josep Fàbregas Sais